注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Fat House Cat

http://weibo.com/beerae

 
 
 

日志

 
 

deeper and deeper……  

2009-06-29 19:35:56|  分类: 心情杂记 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

发觉原来自己真喺个十分十分慢热嘅人~

26号那天听说michael's gone,第一反应喺5喺啩,好似听错了咁;第二反应喺宁愿喺michael johndon死deeper and deeper…… - bre - 大慧·高怕飞

之后一直对此事无咩大反应,到佐傍晚翻到屋企,news一直喺度报道关于micheal嘅死讯……MTV嘅台号都改了……

整个周末都充斥住micheal's informations:无论喺上网定睇电视我都情不自禁咁关注

发疯咁搵翻以前托人喺USA买嘅micheal嘅几张专辑(小学时期有段时间真喺好迷佢嘅MV!已经习惯性咁睇MTV此台,好in啊我deeper and deeper…… - bre - 大慧·高怕飞

将佢嘅歌咋咋啉咁放入media player,这几晚临瞓前都repeat住佢D歌……

 

 

 

冷静落嚟睇翻佢嘅死,maybe it's a accident,而暂时亦无任何证据可以证明有任何人要对此负责

但我愤怒咁认为,micheal嘅死喺美国根深蒂固的种族歧视造成的!!

或者我5喺美国土生土长,亦未曾接触过咁嘅问题

但大家可以从好多美国的歌曲,节目,新闻中感受到种族歧视问题喺美国有几严重!(尤其喺本土真人show节目,你可以从他们的对话留意到,佢哋经常用到black,white,i'm black……等字眼)

从micheal嘅话语&《Black or White》,你感受下吧:

“我已经厌倦了被人操纵的感觉。他们是撒谎者,历史书也是谎言满布。你必须知道,所有的流行音乐,从爵士到摇滚到hip-hop,然后到舞曲,都是黑人创造的!但这都被逼到了史书的角落里!你从来没见过一个黑人出现在它的封面上,你只会看到猫王,看到滚石乐队,可谁才是真正的先驱呢?从我打破唱片纪录开始———我打破了猫王的纪录,我打破了披头士的纪录———然后呢?他们叫我畸形人,同性恋者,性骚扰小孩的怪胎!他们说我漂白了自己的皮肤,做一切可做的来诋毁我,这些都是阴谋!当我站在镜前时看着自己,我知道,我是个黑人!”

                                                                                                                                             ---迈克尔·杰克逊

 

 

从80s嘅巅峰到90s被“娈童案”拖入人生绝谷,成为大众嘲笑对象,佢嘅名几乎成为丑闻嘅代名词……

by my side,我一直认为所有真正嘅天才都有常人不能理解嘅一面,只不过micheal多面而已。

有无发觉生活中,人们好多都接受5到异于寻常嘅人or事?——如果你生得漂亮D,就会多少受到同性嘅妒忌,以至于她们会用好多手段中伤你;如果你行事独异,他们会觉得你5正常,孤立甚至欺负你;如果你某方面成就卓越,会受到其他方面嘅攻击……

而micheal实在有太多异于常人嘅地方,成就亦不用我言明,so遭到如此多攻击。而佢喺个比较自闭、害羞的人,在我看来佢同一个孩子无咩区别,在一大堆野心家,资本家围绕下,佢可以点?

本应受到大家嘅爱戴(事实亦有数以亿计嘅人爱戴佢),但遗憾地,偏偏佢喺个黑人!生于成长于美国嘅黑人!好多白人就喺无法容忍黑人能成功,(最好嘅例子就喺micheal成名初碰巧喺MTV开台之初,MTV拒播micheal嘅MV,原因喺“从未播放过黑人嘅MV”,that's ridicular!)并想方设法诋毁,抹黑till they die!

我深信micheal喺个纯真嘅人,至少5喺坏人!我认为喜爱孩子嘅人,不会坏得去边。一个吉尼斯个人捐款最多嘅人(达3亿美元),个人支持39个国际慈善组织的这样的一个人,能坏得去边?!能创作出《heal the world》,《we are the world》嘅人可以坏得去边?!请说他变态,说他不是的人,先将你哋嘅一半收入捐给慈善机构吧,否则你够格吗?!ridicular!

 

 

 

“人类有个永远乐此不疲的游戏:先塑造一尊神,再以把他们一脚踹下神坛为乐,踩出人命之后,又修一座更宏伟的神坛供奉起来,每个人都在口水中获得了满足。

迈克尔?杰克逊就是这个游戏的牺牲品。

他觉得地球变得不再好玩了。

所以,这个流行之神,回家了。”

 

 

This is it,在最后一次的正式公开露面时,他不断地重复着这句话。“就这样了。”没人想到,他会用这样的方式诠释了这句话。

i just want to say:you are not alone,micheal!

 

 

deeper and deeper……深陷悲伤中 

 

PS:睇完E篇嘢,大家可以觉得我喺micheal嘅超级fans~其实我只不过觉得可惜,一个天才就此陨落……

 

  评论这张
 
阅读(31)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017