注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Fat House Cat

http://weibo.com/beerae

 
 
 

日志

 
 

糖衣药丸  

2009-04-25 14:50:37|  分类: 心情杂记 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

记得小时候有次感冒,ba一粒“感冒通”

旧包装嘅“感冒通”,药丸喺糖衣包裹,亮亮的蓝色,细细粒,入口时甜甜嘅,好似好好味

无知的小大慧,竟然就佄含住当糖!但毕竟喺药,5到10s,果种苦味令人作呕

……

 

 

“睇落5似啊,5似……”

“你都好无忧无虑啊……”

“你佄开朗,成日都嘻嘻哈哈佄,真好”

……

诸如佄样关于大慧嘅印象评论,已经越嚟越多

似乎喺所有认识嘅人眼中,大慧都喺开心无忧,有点犯傻嘅女仔

每次听到别人这样论述大慧,心情都好复杂

一方面开心自己可以抛开以前俾人话“野口”嘅形象,but,一方面upset原来懂我嘅人真喺少之又少……

我觉得每个人都有两面,这样说并非说假不假的问题

有两面不等于他为人假

每个人都有不想为人所知之事之心情。现实生活中,若忽然有人同你说“我其实好寂寞”“我今日心情好差”……俾着你,你嘅反应会点?——此人傻也!

所以无理由亦无必要同太多的人坦白此刻的心情,别人会当你傻瓜

而忧郁嘅表情亦不利于社交,so,大慧选择人前做开心嘅大慧,人后做只属于大慧's大慧

可能你会觉得我假

但这两面都喺真实嘅大慧:开心时大笑,5中意嘅嘢say no(but,都要睇场合),中意同倾得埋嘅人吹水,挖苦他们……

大慧只喺5愿意俾人见到软弱嘅一面,引用某人嘅话就喺“喜欢逞强”

but,性格致此,于人无害,有何不可?

亦喺可能由于佄,大慧一直无人问津(i means各个方面),去到孤芳自赏嘅落魄境地,哈哈哈……

糖衣药丸,外层嘅糖衣令你不舍用水灌入肠腹之中,而于口中慢慢品尝,但当屡薄的糖衣退却后,却是苦涩蔓延……

 

 

 

  评论这张
 
阅读(67)| 评论(12)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017